måndag 10 september 2012

Tag plats, nu går tåget!

Tufftufftuff, glädjen står högt i tak när superbrittiska Big Big Train levererar ny musik

Yes alltså! nej, nu menar jag inte symfonirocklegenderna. Första meningen var bara ett allmänt personligt glädjeuttryck för att Big Big Train behagat skänka världen ljuvlig musik igen. Men det är kanske passande att nämna Yes i den här texten. Och Genesis. För Big Big Train skulle inte finnas utan de två progressiva behemoterna från sjuttiotalet. Därmed inte sagt att Big Big Train är plagiatörer, men deras musikstil är klassisk brittisk progressiv rock med låtar uppåt tiominuterstrecket och pastorala tongångar färgade av mellotron, stråkar och blås. Mer brittiskt än trekantiga toasts (varför envisas engelsmännen med att kapa brödskivorna på mitten föresten?) och lemon curd, salt and vinegar chips och Boddington-öl.
Big Big Train har existerat i mer än 20 år, men i tämligen blygsam form. Sist de spelade live var tio år sedan. Efter det har de bytt medlemmar ganska regelbundet och sakta men säkert skapat allt mer angelägen och intrikat musik. Själv fick jag verkligen upp ögonen för bandet på deras förra fullängdare The Underfall Yard som släpptes 2009 och hamnade tvåa på min topplista det året. Det var också bandets första skiva med David  Longdon som sångare. På nya English Electric Pt1 (ja, det är sant, en pt 2 kommer senare i höst!!!) har de två tidigare gästmusikerna trummisen Nick D'Virgilio (Ex- Spock's Beard) och gitarristen Dave Gregory (Ex-XTC) blivit permanenta medlemmar och sångaren Longdon är mer varm i kläderna. Det här är symfonirock när den är som allra bäst. Känslosam, vacker, krävande, svepande, avancerad utan att bli pompös och navelskådande. Melodierna svävar ut med friska dofter av ljung från hederna och glädjepiller som "Uncle Jack" får mig att le och nynna. efterföljande Winchester From St. Giles' Hill är mer majestätisk och tillbakalutad. Här finns myckat att upptäcka och njuta av. Bara det frekventa användandet av det typiskt brittiska ordet hedgerow tyder på genialitet. Det här är inte bara det bästa Big Big Train gjort hittills, det är en av årets bästa plattor alla kategorier. Den som inte håller med efter att ha lyssnat på skivan skall jag personligen utsätta för en english fish slapping dance a la Monty Python.

1 kommentar:

Rockis sa...

Tjena Jesper!

Ta gärna en titt på vår nya sajt http://rockis.se. Den helt nya köp- och säljsajten för rockprylar Vinyler, instrument, CD, band och bandmedlemmar.

Du får gärna tipsa dina läsare om oss.

Allt gott.

Calle